Alarko Kombi Arıza Kodları

SERENA

E01 Arıza Kodu : Kombinin ateşleme işlemini gerçekleştiremediğini belirten koddur. Bu durumda cihazdan verim alınması söz konusu olamaz. Kombiye gazın gelip gelmediğini kontrol ediniz. Eğer gaz girişi var ise kombiye birkaç defa olmak şartı ile reset atınız. Resetten sonrada düzelmez ise gaz armatürün de, iyonlarda, elektrotlarda veya kartta sorun olabilir. Alarko Serena Servisi tarafından müdahale gerekir.

E02 Arıza Kodu : Cihazda limit Termostat denilen bir parça mevcuttur. Bu parça cihaz aşırı ısındığı zamanlarda devreye girip kombiye olası zararlardan korumaktadır. Eğer kombi de böyle bir arıza kodu meydana gelir ise limit termostatının hasar gördüğünü anlayabiliriz. Konuyla alakalı olarak servis çağırmanız gerekir.

H20 Arıza Kodu : Kombi içerisinde ki su basıncının bittiğini ve bu sebeple de cihazın çalışmadığını belirten arıza kodudur. Bu kod göstergede belirdiği anda kombiye 1 ile 2 arasına kadar su basmanız gerekmektedir. Sonrasında cihaz eski verimine geri dönecektir.

E05 Arıza Kodu : Tesisat sensörün de arıza oluştuğunu gösteren arıza kodudur. Tüketici kaloriferleri ısıtmada problem yaşayabilir. Servis tarafından sensörün değişimi gerekir. Bu sensör yüzeysel sensör olarak da bilinmektedir.

E06 Arıza Kodu : Kombi sıcak su sensörün de arıza oluştuğunu gösteren koddur. Bu esnada kullanıcı sıcak su alamaz. Veya sıcak su bir süre akar bir süre akmaz. Alarko servisi ’ni çağırıp kombiye müdahale ettiriniz.

E14 Arıza Kodu : Baca tıkalı olabilir Yahut baca bağlantılarında gevşeme meydana gelmiş olabilir. Bu tip durumlar da kombi bu arıza kodunu verir. Servis tarafından müdahale gereklidir.

E22 Arıza Kodu : Cihazın parametre ayarında bozukluk meydana gelmiş. Bu sebeple de cihaz eski çalışma sistemini sürdüremez. Servis tarafından parametre ayarlarının yapılması gerekir.

E35 Arıza Kodu : Kombi ateşleme işlemini yapıyor ama alev almadığından dolayı geri sönüyor ve verim sağlamıyor. Gazla alakalı arıza meydana gelmiş olabilir. Alarko kombi servisi ’ni çağırınız.

TRENDY

80 ledi yanıp sönüyor ise : Cihaz kendini kullanıma kapatmış durumda. Bu sebeple de kombi ateşleme yaparken alev almadığından dolayı verim sağlıyor. Alarko Trendy Servisi ’ni aramanız gerekir.

80 ve 70 ledi yanıp sönüyor ise : Kombinin içinde mevcut olan ısı en yükseğe ulaştığından dolayı kombi işlevlerini geçici olarak kilitlemiş demektir. Cihaza reset atınız. Bir süre müdahale etmeyiniz. Düzelmesini bekleyiniz. Düzelmiyor ise servis çağırınız.

80 ve 60 ledi yanıp sönüyor ise : Cihazın bacasının çekimin de problem yaşandığını belirleyen hata bildirimleridir. Acil olarak kombi bacasını kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

60 ledi yanıp sönüyor ise : Kombinin hava akım sorunu mevcut. Fanın da arıza meydana gelmiş veya baca çekim gücünü kaybetmiş olabilir. Teknik servis ’ten yardım almanız gereken bir durumdur.

70 ve 60 ledi yanıp sönüyor ise : Kombinin içerisin de ki su basıncı düşük. Kombiye su basıldığı takdir de sorun çözümlenecektir. Standart su bar ayarı 1,5 bardır.

50 ledi yanıp sönüyor ise : Kombinin sıcak su akıtmasın da ki etmen olan parçasın da hasar meydana gelmiş durumda. Tüketici sıcak suyu almakta zorluk çekebilir veya sıcak su hiç akmayabilir. Sensör değişirse sorun çözümlenir.

40 ledi yanıp sönüyor ise : Kombinin içerisin de petekleri ısıtmaya yarayan sensör bulunmaktadır. Eğer kombi de bu 40 ledi yanıp sönüyor ise bu sensör de arıza var demektir. Cihazın derecesi yükseltilse de petekler ısınmayabilir. Servis çağırmanız gerekir.

TRENDY-D

F5 + İng Anahtarı Arıza Kodu : Hava akımın da arıza meydana geldiği belirten koddur. Hava prosestatı arızalı veya baca çekimi yetersiz olabilir. Servis çağırınız.

F4 + Reset + İng Anahtarı Arıza Kodu : Cihaz ateşlemeye geçiyor fakat alev almadığı için çalışmıyor. Gazla ilgili sorun meydana gelmiş veya gaz grubu, iyonizasyon yahut kart arızalı olabilir. Alarko servis ile görüşmeniz gerekir.

F4 + İng Anahtarı Arıza Kodu : Kombi ateşleme işleminden sonra alevlemesi sahte oluyor. Bu durumda da cihazın verim sağlaması mümkün olamaz. Sorunun tespit edilmesi için servis çağırmanız gereken durum söz konusudur.

F3 + İng Anahtarı Arıza Kodu : Peteklere sıcaklık gitmesini sağlayan sensör de arıza meydana gelmiş. Bu şekilde kullanıcının petekleri ısınmayabilir. Sensör değişir ise cihaz da eski verimini sağlayabilir. Alarko Trendy-D Servisi ’ni çağırınız.

F2 + İng Anahtarı Arıza Kodu : Kombiden sıcak su gelmesin de baş gösteren parçalardan biri olan Ntc sensörün de arıza meydana gelmiş. Bu şekilde kullanıcı sıcak su alamaz. Servis tarafından sensör değişimi gerekir.

F1 + Reset + İng Anahtarı Kodu : Kombiler de aşırı ısınma sorunu olduğu zamanlar da içerisin de bulunan limit termostat devreye girerek kombinin zarar görmesini engeller. Eğer ekranda böyle bir kod beliriyor ise bu sensör görevini yapamıyor demektir. Cihaza reset atınız. Şayet düzelmez ise servis ile görüşüp sorunun çözümü hakkında bilgi alınız.

F0 + İng Anahtarı Arıza Kodu : Cihazın suyunun azaldığını veya bittiğini gösteren arıza kodudur. Kombinin su basıncı düştüğü zamanlar da cihaz bu arıza kodunu verir. Basıncı 1 ile 2 arasına getirip kombinin eski çalışmasına devam etmesini sağlayabilirsiniz. Eğer su basıncı standart seviye de ise su dolaşımında arıza meydana gelmiştir. Alarko Kombi Servisi ’ni arayınız.


Kombi bakımınızı yaz aylarında kışa girmeden önce yaptırmalısınız ki zorlu kış maratonuna kombiniz hazır olabilsin. Kombinize eğer uzun bir süredir bakım yaptırmıyorsanız, kombinize atelye bakımı ya da ısıtmayı ve tasarrufu sağlayan ana parçaların sökülüp temizlenmesi gerekmektedir. Konuyu biraz daha açmak gerekirse;

  • Kombide sıcak suyun sıcaklığını azaltan kireç ve diğer etkenleri ortadan kaldırmak gerekir. Kombinin ana eşanjörü şehir su hattındaki bol kireçten dolayı bir süre sonra kireçten kabuk bağlayarak suyu ısıtmak yerine kireci ısıtmaktadır. Kuvvetli asitler ile bu kireçlerden ana eşanjörü arındırmak gerekir.
  • Kombinin üst tarafında bulunan çiğ gazı yani yanmış gazı dışarı atmayı sağlayan fan motorunun içerisinde biriken kir ve tozlardan arındırılması gerekir. Arındırılmaz ise bu parçadan bir süre sonra insanı rahatsız edecek şekilde bir ses çıkmaya başlar.
  • Sıcak su sensörü ve petek sıcaklığını ayarlayan sensörlerin yenilenmesi gerekir.
  • 3 yollu vana grubunun iç yataklarının değiştirilmesi gerekir.
  • Plakalı eşanjör diye tabir edilen parçanında asitler ile temizlenmesi gerekir.
  • Sirkülasyon pompasının içerisindeki kirden arındırılması eğer iç yatağında sorun varsa iç yatağında değiştirilmesi gerekir.
  • Kombinin içerisindeki toz, kir, tüy, vb. çeşitli alev alabilecek can ve mal kaybına neden olabilecek her türlü dış etmenden de cihazın tamamen temizlenmesi gerekir.

Bu listelenen maddelerin kombi bakımında yapılması gerekmektedir. Piyasada 30, 40, 50, 60 TL gibi bir ücretle yapılan bakımların gereksiz olduğunu gaz, su gibi ekonomik yönden sizi rahatlatmaya yarayacak bir bakım olmadığını da belirtmek isteriz. Atelye bakımlarında ise kombinin ana gövdesinde parça dahi kalmayacak şekilde tüm parçalar sökülür ve gerekli temizlik ürünleriyle (asitler, cif, yağ çöz vb. kimyasallar) temizlenerek tekrardan cihaz toplanır. Toplanan cihaz birkaç gün test edilerek sorunsuz bir şekilde kombi kullanıcısına çalışır ve ilk günkü gibi bir performansla teslim edilir. Şunu da belirtmekte fayda var cihazınızı ofisi olmayan, vergi ödemeyen çantacı diye tabir ettiğimiz kişilere teslim etmeyiniz. Yoksa kombinize atölye bakımı yapmak yerine oto yıkamaya götürüp bir güzel cilalarlar.

Kombinin arka tarafında bulunan tank içerisindeki gazın bitmesi nedeni ile bu arıza ile karşılaşırsınız. Normalde bakım yapılan her kombiye gaz basımı da yapılmaktadır. Bu arıza ile karşı karşıya iseniz kombinize uzun süredir bakım yaptırmıyorsunuz demektir. Cihazınıza belirli bir miktarda gaz basılması gerekir. Eğer genleşme tankınızın içerisindeki balon delikse, genleşme tankının değiştirilmesi gerekiyor. Bar değişmesine neden olabilecek bazı parçalarda mevcuttur. Doldurma musluğunun açık kalması ya da bozulması, plaka eşanjör ya da ana eşanjörün delinmesi.

Cihazlarda bulunan reset tuşu arızaya düşen kombiyi arızadan çıkartmak ve çalışmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu reset tuşu parçalarda arıza olmayıp, elektriğin dengesiz gelmesi, suyun azalması, gazın bitmesi ya da gelmemesi gibi durumlarda kullanarak cihazın tekrar çalışmasını sağlar.

Oda termostatları ortam sıcaklığına ve istenilen zamanlarda kombinin çalışmasını sağlar. Uygun ortam ve izolasyon ile kullanılması mantıklıdır.

Evet. Örneğin; evin içerisinde 22 derecelik belli bir konfor ortamına ulaştık. Kombiyi kapattığımız zaman tekrar 22 dereceye ulaşmamız için daha fazla yakıt sarfiyatı gerekir. Bundan dolayı da kombiyi kapatmadan düşük seviyelerde kullanmak daha iyi olacaktır.

Kombi sürekli açık tutulduğu halde ısınılamıyorsa, ya kombinin kapasitesi düşük seçilmiştir, ya evinizin izolasyonu kötüdür yada yapılan sistemle ilgili bir hata vardır. Radyatörler eksik veya devir daim pompasının basıncı ve debisi düşük olabilir. Teknik servisin gelip kontrol etmesi gerekir.
 

Kombi sisteminde bir pompa yardımıyla devir daim söz konusudur. Devir daim pompasının sağlıklı çalışması için en az üç radyatörün çalışması önerilmektedir. Bazı odalar kapatılabilir ancak en az üç tane peteğin çalışıyor olması gereklidir.
 

Kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce cihaza herhangi bir zarar gelmemesi için radyatörlerin iç temizliğinin yapılması ve tesisatın komple temizlenmesi gerekmektedir.
 

Tesisatın temiz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şayet kirli ise tesisat yıkanmalı ve filtre temizlenmelidir. Radyatörlerin ve tesisatın havası alınmalıdır.

Yapılan bakımdan sonra kombinizin randımanı artar, kullanım süresi uzar, doğalgaz tasarrufu sağlar, kombinizin konforlu bir şekilde uzun yıllar boyunca sizlere hizmet etmesini sağlar. Kombinize garanti süresi bitiminden sonra (İlk iki yıl bakıma ihtiyaç duyulmaz),yılda bir kez mart ile ağustos ayları arasında bakım yaptırmanızı tavsiye ederiz.

İstenilen sonucu alabilmek için, Tasarruf yaşayabilmek için, Daha az sorun yaşayabilmek için, Kış aylarında oluşabilecek sorunların tespit edilerek önceden müdahale edilmesi için, Kombi ömrünü uzatmak için diyarbakır kombi bakımı yapılmalıdır.

Kış aylarına girmeden önce Mart ile Eylül ayları arasında yılda bir kez mutlaka kombi bakımının yapılması önerilmektedir.